Greger Paddlund



Jag har en inneboende i mitt växthus. Upptäckte honom för 3 eller 4 år sedan. Honom ?
det kan faktiskt vara en tjej också men det lutar mer åt en manlig. Jag ropade förtjust
till min fru: Vi har en groda i växthuset. Vad roligt svarade hon avmätt. Trodde då att
det bara skulle vara en tillfällig förbindelse. Ack vad jag bedrog mig. Den lilla grodan
växte upp till en ståtlig padda. Han är nu nästan lika stor som min knytnäve. Arbetet i
växthuset sker nu med en viss försiktighet. Det är inte bara att hugga ner grepen i jorden
eller hastigt flytta en kruka. Först måste Paddlund lokaliseras. Paddan döptes till Paddlund
av mig men mina barn tyckte att han skulle ha ett förnamn. Många namn dök upp, William
ville också ändra efternamnet, namnet skulle då bli Orvar Bergmark. Jag inlade veto mot
efternamnsändringen. William tyckte då att paddan skulle heta Göran efter Göran Persson,
de var ju så lika. Gud förbjude, en socialist i mitt växthus. Tror inte paddor är socialister. De
vurmar inte för andra små djur i växthuset utan äter dom glupskt till min lycka. Efter ytterligare
palavrande kom vi överens om Greger. Greger Paddlund är inte särskilt sällskaplig under dagtid.
Däremot kvällstid när det börjar bli lite kallare och fuktigare inne i växthuset, så dyker han upp.
Upptäckte detta för ett par år sedan när det inte fanns något bra på TV, alla böcker var lästa
och min fru inte var särskilt sällskaplig. Hällde upp en rejäl whiskey och satte mig i korgstolen
i växthuset med en filt över knäna. Plötsligt kände jag mig iakttagen. Paddlund satt precis
framför mina fötter och tittade förstrött på mig. Hej, sa jag. -Hur har du det här ute egentligen?
Insåg då att jag satt och pratade med en padda. Tittade på whiskeyglaset, det var halvtomt.
Det susade lite i kupan men jag var definitivt inte berusad. Vi hade ganska trevligt en stund.
Alltid trevligt med lite sällskap. När tomatplantorna angreps av gröna larver gjorde Paddlund
en heroisk insats. Han åt upp allihop. Om man stack fram en larv framför honom kom tungan ut
blixtsnabbt och fångade larven. Då blev Paddlund oroväckande tjock under en period. När larverna
var slut återgick Paddlund så småningom till normal storlek. Paddlund är ett gott sällskap och är
perfekt att ha i växthuset. Han utrotar ohyra på ett helt ekologiskt sätt. Jag rekommenderar alla
att skaffa sig en padda.

Rudbeckior



Finns det någon vackrare blommor än Rudbeckior. Det finns det säkert men
just nu är de mina favoriter. Lätta att så och blommar tacksamt länge.
Trodde i min enfald att de var svåra. För några år tog jag mod till mig
och köpte frön. Nu vill jag fröså allt, köpeblommor är inte samma sak.
Massuppdragna i någon fabrik i Holland. Har inte något emot Holländare
men man kan ju stillsamt undra hur de får allt att växa på den lilla plätten
vid Nordsjön. Måste gå åt massor av handelsgödsel och energi för att dra
upp så mycket blommor och andra växter. Handelsgödsel gillar jag icke.
Handelsgödsel innehåller tungmetaller och kräver massor av energi vid
framställningen. Sverige har tidigare haft en straffskatt på orenad
handelsgödsel, den är nu borttagen. Vi har EU anpassat oss. Jag tycker
förresten inte om EU heller men det tar vi en annan gång. Bra gödsel är
lätt att få tag på. En favorit är hästgödsel. Då helst komposterad så den
får härligt mullig konsistens. Komposterad hästgödsel är lätt att sprida. Kan
med fördel användas som dressning på gräsmattan på våren. Gräset blir
tjockt grönt och härligt att gå barfota på. Hästgödsel hämtar man hos
närmaste stall, de flesta brukar bli glada att bli av med det. Jag tycker ändå
att man kan ge något när man hämtar. Det är inte billigt att ha häst. Färsk
hästgödsel är bara bra om man gräver ner det en bit innan man sår. Då
brinner gödseln i marken och det blir varmt. Innan man använder häst-
gödsel bör den komposteras. Det är då man får fram den härliga konsistensen.
Det luktar bara svagt ammoniak. Sen sprider man ett tunt lager i rabatten eller
krukan med några veckors mellanrum under växtsäsongen. Det blir snyggt
också. Grönsakerna blir stora och fina. Har fått för mig att växterna blir friskare
av naturlig gödsel. Har inget vetenskapligt belägg för detta påstående men i
min trädgård är det en sanning. Man kan ju aldrig veta hur någon annan uppfattar
saken. Sanningen för dem kan vara något helt annat. I min trädgård är det sant.

En "sneckenströmmare"

Humlan

Bland alla oanvända köksmaskiner står en kolsyremaskin. Kommer ihåg när vi köpte den. Vi skulle bli göra en insats för miljön genom att inte köpa buteljerat vatten och läsk. Ganska snabbt upptäckte vi att smaken på essenserna inte var något vidare. Prov gjordes med allsköns olika sorter. Nu stod maskinen där dammig och oanvänd. Jag glömde att tonicwater faktiskt blir ganska gott om man blandar med gin. Nu dricks det inte gin varje dag som tur är. Hur som helst. Jag hade jobbat hårt ute i solen med vår tunga lerjord. Törsten blev stor. Gick in för att ta mig något att dricka i kylen. Den var tom.......Kom att tänka på kolsyremaskinen. Botaniserade bland essenserna men fann bara tråkigheter. Kom att tänka på myntan i trädgårdslandet som sprider sig. Gick resolut ut för att nypa av några blad. Fyllde flaskan med vatten och petade ner 4-5 blad. Under höga protester från min son kolsyrades vattnet i maskinen. Det luktade ljuvligt. Pressade i ett par droppar citron. Det blev ljuvligt. När flaskan stått i kylen en stund blev det ännu godare. Blandningen går nu under namnet "Sneckenströmmare".

Välkommen till min nya blogg!

Jag heter Gösta Christiansson och är intresserad av ekologisk odling och matlagning. Två intresseområden som i grunden är ett. Att odla sin egen mat är oerhört tillfredställande. Att mitt under matlagningen öppna altandörren för att hämta lite färska kryddor, tomater, gurka och sallad gör att man växer som individ. Det sägs och är formodligen ett faktum att trädgårdsarbete är bra för stressade människor. Att genom idogt arbete själv framställa sina egna livsmedel, att kunna prova sig fram, hitta sina egna favoritsorter, vilken lycka. Min blogg kommer att handla om många skilda ting inom odling. T.ex. gödning, frösorter, jordförbättring, kompost och pallkrageodling som ligger mig varmt om hjärtat. En del kulinariska tips kommer också att dyka upp. På återhörande och god odling på Er.Pallkrageodling skall vara bekvämt. Varför inte en köksträdgård framför altanen. Behövs färska kryddor är det bara att öppna altandörren och plocka.


RSS 2.0